Cinta Itu Memang Terlampau Pelik

salam sejahtera atas kamu~~~

arini aku nak bercakap pasal CINTA..walaupun aku tau, aku ni tak lah hebat dalam frasa2 cinta dan bidang2 cinta..tapi aku kuatkan semangat utk bckp pasal cinta.. sbb ape?? sbb ade cerekarama di TV3 yang mengerakkan hati aku utk bckp dan luahkan psaan aku pasal cinta ini...

eh alamak!! tiba2 je xde idea nk ckp pasal cinta!! adoi yai!! xpela...aku nak bcakap pasal cerekarama yang baru je aku tonton..cerita itu bertajuk Cinta Kian Pudar..

ia berkisahkan sepasang suami dan isteri yang masing2 mempunyai status pekerjaan yang tinggi..ini dapat di buktikan dgn ade nye kereta kegilaan aku skang..nak tau kereta ape?? BMW525 xsilap td..erm xpela..yg penting aku ske tgk kereta BMW pattern skang ni.mencairkan keimanan aku..hahah... BMW tu dimiliki Azman.beliau seorang suami kepada ita.ble dh ade kereta BMW msti kje gaji Beriban(beribu) kn??? dan ita plak yang korang sedia maklum,ade keje status tinggi jgak tmpt die keje.. beliau seorang yang optimistik mcm sy (whatever!) dan sgt tegas..macm besa la..ade kelebihan msti yang kureng nye..ita ni wpun hebat dlm bidang die...tp die sengal dlm bidang die sbg isteri..ni dpt dibuktikan ble die xjaga ati laki die..balik keje mlm2..pntingkn keje dr laki..masak pn xnk..xlyan sgt laki die..tak take care kat laki die..sdgkan si laki ni sgt pengen kate org indon, pengen manje2 dgn bini die,kasih syg bini die..smpi kan si laki ini yg beriya tnye kat bini die.. " awk ni xtnye pn sy dh mkn ke blum,shat ke x, wujud lg ke x sy dlm uma ni" kesian benar laki tu...dlm cte tu...laki(azman) tu seorang pyabar dan mendambakan kasih syg sepunuhnya thdap isteri nye..

dlm cte ni, ita ade adik, yang bernama suzana seorang plaja universiti... die dipakse oleh akak dan maknye utk tinggal dirumah akaknye... dengan alasan supaya temankan akaknye dirumah..ok fine! die terima...si zana ni kaki masak...since die dok uma akak die, asik kejenye masak je! dan kaki yg ngabeskn lauk2 zana ni sape lg kalu si azman ni..hahaha.. azman ade ckp kat zana, " berasap jgak dpur abg sejak zana dok sini" si zana tu cme smile je..hurm.....

kat universiti tmpt zana blajo ade mamat ni nak tekel die...namenye Aswad..die kos lain dr zana dan senior zana..utk dptkn si zana..mcm2 taktik die buat utk dptkan zana..tapi zana wat derk je! hahaha... kesian deh lor!! tp Aswad ni smart otak die..die rapat dgn kwn zana ni... dr situ la si aswad dpt info pasal zana...mcm2 die dpat... satu ari die die ngajak keluar..tapi zana ni xbg jwpn lg...one day, after aswad bg bunga kat zana, mlm die dpt bunga tu..si zana ni call aswad yg die bstuju utk kuar same2...mamat ni agak suprse gak la yg die dpat calling dr zana..die buat suare macho time bbual dlm fon beb..hahaha,,,,

ketika aswad nak amek zana 4 dinner together2...abg ipar ( laki ita la...) tbe2 je blik dr keje..(pgarah suruh kot..ntah la...) ntah cne, tbe si azman ni angin kat bini die knp bg zana kuar.. sdgkn b4 nak pg diner dgn aswad, die dh mitk permission kot dgn akak nye sendri... si ita ni dgn tah hape2 trus mrh azman blik...ita mgetahui yg si laki nye tu cemburu tgk zana kuar dgn aswad...start dr situ..rumah tangga mereka mcm kacau bilau sikit....

nak jd kn cte...nset si zana ni ttingal kat luar bilik..so si abang ipar nye ni, masuk la bilik si zana time zana tido..tp si azman xkacau pon si zana ( tapi cuci mate je dgn tindakannye tgk tubuh si zana dr atas smpi bwh)...then after die letak kn nset kat tepi bantal, azman tros kuar... tah cane,pgarah suruh kot, si kameraman ni fokus kat bini si azman..die nampk la si azman kuar dr bilik zana..since that day..die curiga dgn laki die...tu sbb die brani sound cm2 kat laki die ketika si azman mrh kat si ita knp ita bnrkn adik nye kuar....

back cte td,after kene mrh dgn ita,si laki ini marh blik kat bini die sbb die xpandai jg ati die sbg seorang laki...sampai kn si laki ni,makan ati dgn tindakan si isteri dgn mmbiarkan suaminye terkontang kanting mcm xde bini... ade satu sesi gado tu(hahaha), si laki ini sound kat bini die yg die myesal slah pilih bini...huhuhuu..statement brani mati tu...si bini ckp la kat si suami( abeh abg nk watpe?? nk ceraikan sy?? simple je suami die jwb.. suka ati awk la...sambil amik bantal dan tros tdo kat ruang tamu....)

suatu ari tu, azman pg port di mana si zana ni ske lepak..kat situ die luahkn psaan die kat zana...azman tau yg si zana ni pn ade psaan syg kat abg iparnye sendri!! tu sbb die brani ckp kat zana dan pakse si zana ckp untuk tidak cintakan die(azman). azman sanggup ceraikan isteri nye! tp zana dgn relaks nye menjwb "abg jgn ingt kalu abg ceraikan akak, zana nak dgn abg" lebey kurg cmtu la... azman terkesima, zana berlalu tinggal kn azman dan tbe2 tros iklan...hurmmm.....

after abes iklan....tros ke scene di mana si ita nangis2 kat mak die..agaknye die bercerita kisah hal dorg kot kat mak die...zana tros masuk uma tanpa bg salam..mak die sound la.....dah xreti2 nk bg salam ke....dan d situ mak ita marh zana knp rosakkn uma tangga akaknye sendri.. mak die ckp die mcm myesal dpt anak yg sanggup rosakkan umah tangga akaknye sendri...die xtau agaknye.. yg si ita sendri yg rosakkan uma tangganye dan hati laki die...dan x semena2 si ita pn ckp myesal dpt adik cm zana( eleh!!!! sbnrnye si ita ni xnk terima kekurangan die langsung!) dan si zana ni tros ckp kat akak die spya mgaku dan terima kekurangan dirinya dpn mak nye... dan di argue knp si ita perlu jdkan mak die sbg posmen dlm menyelesaikan maslah nye.knp die sendri x tros ckp dgn zana...dan distu..di meluahkan psaan nye di dpn ita dan maknye.yg die mencintai abg ipar die since first time ita bwk si azman dtg uma die...dan xsemena2nya juga...ape yg si zana ckp td di dengari jelas oleh azman sendri...

azman tros ke balkoni atas...merenung mase dpn agaknye..kat situ si ita mendampingi azman merayu bg peluang kali kedua utk buktikan die boleh jd bini terbaik utk azman..tapi apekan daya..sgalanye sudah berakhir...si azman xnk maafkan si ita.si azman berlalu pergi dan si ita tros menangis penyesalan...hurm...

TAMAT....

ape komen anda jika benar2 berlaku sape yg patut dipersalahkan???
Posted on 12:03 AM by Khairil Khamis and filed under | 2 Comments »

2 comments:

Aisyah AR said... @ December 18, 2008 at 7:35 PM

mmg benar salah ita. but she deserve a second chance. tp da pengarah nk wat ending dia g2, nk wat cm na...n si zana tu pun satu la...mcm da x da laki lain kat dunia nie?? mcm mn suka sekali pun si zana tu pd azman, dia x patut ngaku. khianat pd kakak nmnyer tue. tp mmg si ita slah ar kan, tp si zana tue pun, try la bantu akak dia ubah diri. bukan ngaku feeling dia kat azman, mmg merosakkan umah tangga org la....hahahha!!! just, my opinion...hmm..

qaseh said... @ December 27, 2008 at 9:50 PM

mencintai...
bkanlah bgmane kmu mlupakan,mlainkan bgmne kmu memaafkn...
bkanlah bgmne kmu mndengr,mlainkan bgmne kmu mngerti...
bkanlah ape y kmu lihat,mlainkan ape y kmu rasekn...
bkanlah bgmne kmu mlepaskn,mlainkan bgmne kamu menahan...