[030310] Masalah pelupa yang kritikal

aku dapati aku mengalami masalah pelupa tahap kritikal. Kerana aku cepat hilang fokus. agak2 korang bleh bayangkan tak macam mana tu? ke among korang alami masalah yang sama cam aku?? aku rasa down gila dan aku rasa boss aku tak suka dengan keadaan aku macam ni... dan orang lain jugak.. masalah ni menyebabkan aku rasa tak selesa dan kurang konfinden tu menyampaikan maklumat atau fakta yang diberikan.. ni yang menyebabkan aku nye performance keje menurun. mengeluh jugak kadang2 aku lihat keadaan aku macam ni.. tros capai google utk cari petua untuk diri aku dan korang.kalau korang baca la blog aku...





  1. Kismis hitam 21 biji setiap pagi. Kunyah sebutir-sebutir dan bukan sekali rap.
  2. Madu sesudu dalam air panas segelas. Minum bila suam, setiap pagi.
  3. Tidur awal bangun awal
  4. Tidak bersetubuh melebihi 2 kali seminggu
  5. Kurangkan makan dan kurangkan makan benda masam
  6. Banyak makan ikan, sayur, tempeh, ubi, kekacang dan kurangkan makan daging
  7. Tarik nafas dalam2 ikut hidung dan tahan 4 saat dan lepaskan perlahan-lahan ikut mulut. Buat 10 kali setiap pagi.
  8. Buat stretching bila bangun dari tidur
  9. Masa buang air besar, tutup kepala dan jangan buka mulut
  10. Elakkan lihat kemaluan dan najis
  11. Baca Qoran dan cuba menghafal setiap hari
  12. Bakar kemenyan nasrani, wangian ros, sandal atau gaharu setiap minggu (
  13. orang moden kata aromatherapy )
  14. Pakai minyak wangi setiap hari bila keluar rumah ( wanita ketika dalam
  15. rumah).
  16. Mandi pagi, petang dan selepas buang air besar
  17. Belajar bersabar dengan bersolat atau berdoa bila ada masalah.
  18. Sayang ahli keluarga, ibubapa dan kanak-kanak.
  19. Tidak bercampur bukan muhrim kecuali bila ada keperluan
Posted on 8:00 PM by Khairil Khamis and filed under | 3 Comments »

3 comments:

nadya said... @ March 4, 2010 at 2:16 AM

sbb tu gua mtak organizer...gua pon ada masalah yg sama...tp xpe...sok jgk gua pi MPH beli satu...gua pelik apsal company xprovide diz year...

Khairil Khamis said... @ March 4, 2010 at 12:01 PM

company ko havin financial crisis kot...hahaaha..

menyampah la kalau ngah buat samting, tbe2 dpt keje baru yg len..

ape yg kita ngah fokus, jd lost..

bangang btol..hahaa

nadya said... @ March 5, 2010 at 12:49 AM

itu biasa...bos mmg dilahirkn utk dibenci..tu laki gua la yg ckp.. ;p

mana bole tgk kita snang..msti nk burden ngan workload pnya !!